Archiv novinek

11. 02. 2021

Tipy pro prodloužení životnosti baterie elektrokola


1. Snažte se baterii nevybíjet pod 20%. Při hlubokém vybití dostává baterie zbytečně zabrat a snižuje se tím do budoucna její kapacita. Nejhůře jsou na tom baterie, které jejich majitelé nechali odstavené s malou kapacitou po dlouhou dobu. Ve vybité lithiové baterii se spustí proces oxidace což negativně ovlivňuje kapacitu a také životnost baterie.  V případě odstavení elektrokola (např. v zimním období) doporučujeme baterii nabít alespoň jednou za 90 dnů.

2. Nenabíjejte baterii ihned po dojezdu. Baterie by měla před nabíjením vychladnout. Pokud začneme nabíjet zahřátou baterii, tato vůbec nedostane možnost vychladnout a její degradace je pak během nabíjení výrazně rychlejší.

3. Baterii nenabíjejte úplně. Pokud to není bezpodmínečně nutné, nenabíjejte baterii doplna. Při nabíjení baterie nad 80% kapacity (napětí cca 40 V) roste vnitřní odpor baterie, baterie se více zahřívá a tím se výrazně urychluje degradace záporné elektrody. Původcem této degradace je značná chemická nestálost nabitého článku. Bylo prokázáno, že nabíjení baterie na 41 V místo 42 V (tzn. cca na 90%) prodlouží její životnost 2x nebo více.

4. Vyhněte se extrémním teplotám. Velké teplo, nebo velká zima ovlivňují výkon a zkracují životnost baterie. Nikdy neskladujte baterii venku, kde by byla vystavena dlouhodobě teplotě pod 0ºC. Stejně tak nedoporučujeme skladovat baterii při teplotě nad 30ºC.  Při používání se vyhněte dlouhodobému parkování elektrokola na přímém slunci.

5. Nabíjejte baterii raději malým proudem. Pokud jste si k elektrokolu pořídili rychlo-nabíječku, používejte ji pouze v případě nutnosti na výletech apod. Rozhodně s ní nenabíjejte baterii pravidelně. Vysoký nabíjecí proud způsobuje větší zahřátí baterie a tím její rychlejší degradaci.

6. Baterii skladujte nabitou pouze na 3/4 až poloviční kapacitu. Pro delší skladování - například přes zimu, kdy elektrokolo nepoužíváte - nechte baterii nabitou cca z poloviny. Bude docházet k nižšímu samovybíjení a obecně je to pro životnost baterie lepší. Baterie by měla být uskladněna v suchém prostředí, kde je teplota mezi 5-15C, tedy ne v přetopené místnosti, ale ani ne v mrazu!

Karlovarský kraj

 

 

 

Cyklosport LBK